Uppmana

Fredsaktivister krävs på 300 000 av vapenföretag

Den 29 oktober 2012 ställs två fredsaktivister inför rätta för att under en fredsmanifestation för fyra år sedan, ha klättrat över vapenföretaget Aimpoints staket.

Fredsaktivisterna från det antimilitaristiska nätverket Ofog ville genom sin handling visa sitt motstånd mot den svenska vapenexporten. Aktivisterna greps stillsamt och odramatiskt av polis. Trots att aktivisterna redan 2010 tagit sitt straff i domstol och betalat böter, har Aimpoint valt att ytterligare kräva dom på ett skadestånd på dryga 355 000 kronor.

- Aimpoints skadeståndskrav är djupt omoraliska och syftar till att tysta aktivisternas kritik av Aimpoint, säger försvarsadvokat Magnus Lundh.

Aimpoint tillverkar rödpunktsikten för militärt bruk, bland annat till Saudiarabien som använder dem i förtrycket av den egna befolkningen. Sverige exporterar mest vapen per capita i världen, exporten har ökat med 350 procent de senaste tio åren, och går till både krigförande länder och diktaturer.

-Vi kan inte låta vapenföretag ta sig rätten att stämma människor som genom civilkurage och fredlig opinionsbildning protesterar mot vapenexporten. Om Aimpoint får igenom sina skadeståndskrav innebär det ett allvarligt hot mot vår demokrati, säger Karin Carlsson, en av de åtalade fredsaktivisterna.

Rättegången äger rum i Malmö Tingsrätt måndag 29e oktober kl 9-16.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X