Uppmana

Chomsky stoppad på gränsen till Västbanken

[IPS/UPPMANA] - Den världsberömda amerikanska språkforskaren och debattören Noam Chomsky vägrades på söndagen inresa till den av Israel ockuperade Västbanken – vilket tolkats som ytterligare en begränsning av yttrandefriheten i landet.

Noam Chomsky, som är verksam vid MIT-universitetet i Massachusetts i USA, var inbjuden att föreläsa vid Bir Zeit-universitetet nära Ramallah på måndagen, men stoppades när han skulle resa in till Västbanken från Jordanien.

Chomsky, som är av judisk härkomst och som bodde i Israel på 1950-talet, är en framträdande kritiker av USA:s utrikespolitik och starkt kritisk till Israels ockupation. Han har även kritiserat själva bildandet av Israel som en judisk stat och förespråkar en tvåstatslösning.

Vid gränsstationen Allenby Bridge stoppades han av israelisk polis som nekade honom inresa. Chomsky berättar att när han frågade varför fick han svaret att förklaringen skulle skickas skriftligen till den amerikanska ambassaden. Enligt Chomsky var gränspoliserna väldigt artiga.

- Men de släppte inte in mig eftersom den israeliska regeringen inte gillar det jag säger – och antagligen också för att jag skulle hålla en föreläsning på ett palestinskt universitet och inte på ett israeliskt universitet också.

- Jag har svårt att tänka mig några liknande fall där en person vägras inresetillstånd eftersom han inte tänker hålla en föreläsning i Tel Aviv. Möjligtvis skulle det kunna ske i en stalinistisk stat, säger Chomsky till den israeliska dagstidningen Haaretz.

Han gjorde inga fler försök att resa in i Israel utan valde att sända föreläsningen via videolänk från Amman.

- Det här är ett principiellt beslut som står mellan att följa demokratiska ideal – och vi alla vill ha yttrandefrihet och rörelsefrihet – och behovet av att skydda vår existens. Vad skulle Chomsky säga vid föreläsningen? Att Israel dödar araber? Att Israel är en apartheid-stat?, sa Otniel Schneller, från mittenpartiet Kadima i en intervju i israelisk radio.

Enligt Schneller skulle sådana provokationer leda till fler dödsoffer "i yttrandefrihetens namn".

Premiärminister Benjamin Netanyahus talesman Mark Regev vidhåller att "föreställningen att Israel förhindrar Israel-kritiker från att komma in i landet är skrattretande – så är det inte."

Boaz Okun, som kommenterar aktuella händelser i Israels största dagstidning Yedioth Ahronoth, skriver däremot att "det är dårskap och händelsen är en i raden av dåraktigheter. Sammantaget markerar de slutet för Israel som en laglydig och frihetsälskande stat. Åtminstone vilar ett stort frågetecken över sådana påståenden".

Haaretz skriver i en ledare med titeln "Krigsförklaring mot intellektet" att "Israel har förlorat det sista av toleransen mot den som inte ansluter sig till dess hyllningskör, som blir allt mindre."

- Israeler har en skev uppfattning av demokrati. Vi erkänner värdet av demokrati, men när det väl ska tillämpas visar det sig att många människor är anti-demokratiska, säger Daniel Bar-Tal, professor vid Tel Aviv-universitetet.

En färsk undersökning om yttrandefrihet som universitetet genomfört bland 500 israeler visar att 98 procent av de svarande tycker att yttrandefrihet är "viktigt". Men bilden förändras när frågorna blir mer detaljerade. Knappa 58 procent av de svarande anser att människorättsorganisationer som avslöjar kränkningar som israeliska myndigheter gjort sig skyldiga till inte ska tillåtas att verka fritt. Lite fler än hälften av de tillfrågade instämde i påståendet "yttrandefriheten i Israel är för stor".

- Medan vi säger att Israel är den enda demokratin i Mellanöstern börjar Europa se på oss på annat sätt, säger David Newman, professor vid Ben-Gurion-universitetet i Israel.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X