Uppmana

Iranska asylsökande i hungerstrejk i Grekland

Det har gått mer 40 dagar sedan en grupp iranska asylsökande i Grekland startat en hungerstrejk framför Athens Universistet. En del av dessa har väntat i flera år på att deras asylansökan ska behandlas av de grekiska myndigheterna. Deras kvar är att Grekland ska erkänna deras rätt till asyl i enlighet med de internationella och europeiska konventioner som landet har skrivit under.

Den grekiska staten har hittills vägrat svara på deras krav. Att vissa asylsökande har väntat i över 12 år på att deras ansökan ska behandlas motiveras med att trycket på Grekland har ökat i och med att gränsbevakningen runt om i Europa har blivit strängare. Den extremt slöa behandlingen av individernas ansökningar lär inte bekymra de grekiska politikerna.

Såväl UNHCR som Europarådet har kritiserat Greklands ingorans mot asylrätten. Europarådet har definierat landet som sämste land för asylsökande och UNHCR har efter att kritiserat landets lagstiftning i frågan om asylprövningen har valt att avbryta all förhandling med Grekland tills hanteringen av asylansökningar har tagits ifrån polismyndigheten och ansvaret har överförts till en civil myndighet.

Den hungerstrejk som iranska asylsökande startade i början av september har sedan mitten av oktober tagit dramatiska former. Fler har förts till sjukhus på grund av utmattning, och när myndigheterna besvarade de hungerstrejkandes krav med total ignorans, har ett flertal valt att sy ihop sina läppar och vägrat vare sig dricka eller tala så länge myndigheter inte förhandlat med dem.

Nu uppmanar de strejkande asylsökande människorättsorganisationer runt om i världen att framföra sina protester mot Greklands behandling av asylsökande till landets ambassader i sina respektive länder.

En namnlista har också upprättats för de som vill direkt stödja de strejkandes krav. Länk till namnlistan

 

 

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X